6 snabba fakta om anderz

Namn: Anderz Wrethov

Ålder: 44 år

Familj: Frun Johanna Wrethov. Barnen Leona och Livia.

Bor: Driver musikbolagen Wrethov Music, Emperial samt Hotell Vellingebacken i Vellinge.

Yrke: Låtskrivare, producent, sångare. Hotellägare med sin fru.

Övrigt: Hans första minnen av musik var när han som fyraåring satt framför vinylspelaren och lyssnade på Supremes-plattan A Go Go. Den största idolen som litet barn var Hasse Andersson. Många år senare skulle han sluta cirkeln genom att skriva låten Guld och gröna skogar tillsammans med barndomsidolen. 
Sedan genombrottet i Lilla Melodifestivalen 2001 har Anderz Wrethov skrivit låtar för en lång rad svenska och internationella artister. Han har jobbat mycket i Korea och Japan. Men för en svensk publik är han kanske mest känd från Schlagersammanhang där han bland annat har skrivit låtar som Too Late For Love, Voices och Que Sera. 

Hitmakaren Anderz Wrethov

“Jag får ofta låtidéer när jag kör bil” 

Vardagen är full av liv, rörelse och toner för låtskrivaren Anderz Wrethov. 
Men det är i tystnaden som kreativiteten väcks till liv. 
– När allt är tyst omkring får jag mina bästa idéer, säger han. 

Anderz Wrethovs låtar har streamats över 2 000 miljoner gånger. För den svenska publiken är han kanske mest känd som låtskrivare i schlagersammanhang med totalt 38 låtar, varav två vinster med John Lundviks Too Late For Love och Tusses låt Voices. I årets tävling gick tre av hans fem bidrag till final, där hans bidrag som bäst kom på en andraplats. 

– Jag har alltid älskat låtar och hits. Jag har en förkärlek för musik på tv. Jag älskar ögonblicket, spänningen och tävlingsmomentet: ens låt får en urpremiär inför en stor del av Sveriges befolkning. 

Sedan genombrottet 2001 har Anderz Wrethov skrivit låtar för en lång rad svenska och internationella artister. Han har jobbat mycket i Korea och Japan. 

– Jag är väldigt glad att jag fortfarande har samma driv och glöd till musiken som när jag slog igenom, säger han. 

 

Elbil en självklarhet 

Uppväxten präglades av en pappa i miljörörelsen. Pappan var politiskt engagerad, drev ekologiskt jordbruk och var tidig med solpaneler. Den medvetenheten har gått i arv. För Anderz Wrethov blev det därför viktigt att köra en elbil. Han tog körkort sent och har hittills ägt två bilar, båda drivna av el. 

Sedan ett år tillbaka kör Anderz Wrethov en Hongqi E-HS9 Exclusive. Som låtskrivare och producent tillbringar han många timmar i studion, men för att få en uppfattning om hur musiken upplevs på riktigt gör han biltestet – som han kallar de

– Jag sitter alltid i bilen när jag lyssnar på låtar jag gjort. Här kan jag känna och höra hur det låter på riktigt. Och då ska det låta bra. Och det gör det i Hongqi E-HS9.

– I bilen kan jag bedöma melodin, texten och själva känslan i låten på riktigt. Där får jag en uppfattning om vilken riktning jag ska ta. Vissa låtar behöver en avskalad produktion medan andra en lyxigare, storskalig känsla. 

Musiken låter bra i Hongqi E-HS9 Exclusive – mycket på grund av de 12 högtalarna (Exclusive Long Range har 16 stycken) och storleken på bilen. 

– Ljudet blir så levande tack vare rymden inne i E-HS9:an. Det är något med akustiken i kombination med det fantastiska högtalarsystemet som gör att det blir en nice upplevelse, säger han. 

Inspiration i bilen 

Anders Wrethov älskar liv och rörelse. Men det är i kontrasten – den totala tystnaden – som idéerna kommer. När han sitter i bilen, blickar ut över fälten och ser andra bilar på vägarna väcks kreativiteten. 

– Jag får ofta idéer när jag kör bilen. Den är tyst och skapar en särskild känsla i mig genom detaljer som belysningen inne i kupén. 

De stora dörrarna, som har mjuk stängning, är dessutom försedda med dubbelt akustikglas som dämpar ljudöverföringen och ger en tyst och komfortabel inomhusmiljö. Elbilen Hongqi E-HS9 är ett riktigt kraftpaket som gör 0 till 100 på under fem sekunder, och har en räckvidd på 515 km (enligt WLTP). Storleken, bilen väger 2,7 ton och är över fem meter lång, ger ett kraftfullt, lyxigt och majestätiskt utseende. Anderz Wrethov älskar bilens design, och ser det som viktigt i valet av fordon.

– För mig hänger det inre och yttre ihop. Från linjer, former och design så kan jag få inspiration till toner, färger och känslor som blir till en komposition.

Detaljerna är viktiga

Hongqi har arbetat mycket med detaljerna i bilen. Noga utvalda materialval kombinerat med läder av hög kvalitet hjälper till att sätta en exklusiv och harmonisk atmosfär.

– E-HS9 ger mig samma känsla som när jag går in i ett rum där ljuset är perfekt. Ljuset sätter en elegant stämning. Det är gjort på ett smakfullt sätt och jag har alltid telefonen nära för att kunna sätta igång en inspelning när idéerna kommer.

När Anderz Wrethov tar en sväng i bilen för att lyssna på sina senaste alster sitter han riktigt bekvämt. De ventilerade sätena med massagefunktion har 16 inställningsmöjligheter vilket gör att sätena går att anpassa in i minsta detalj. Sex och sju sittplatser är möjligt beroende på version och alla säten är elektriskt justerbara, allt för att göra resan så bekväm som möjligt.

Tre versioner

Hongqi E-HS9 finns i tre olika utföranden, samtliga med fyrhjulsdrift, där Exclusive Long Range är värstingvarianten med allt man kan tänka sig. Lägg till att bilen går att få med luftfjädring – i Exclusive Long Range – som minimerar känslan av gropar och ojämnheter i vägen. Effekten är upp till 405 kW, vilket motsvarar 551 hästkrafter och maxhastigheten är begränsad till 200 km/h. Hongqi E-HS9 Exclusive Long Range är utrustad med ett batteri med en kapacitet på 120 kWh (cirka 111 kWh netto) – det största batteriet i en personbil på den svenska marknaden och batteriet kan snabbladdas (upp till 130 kW).

Elegant och lyxig

I sitt arbete får han ofta besök av andra låtskrivare som besöker honom i studion för sessions. I pauserna åker de och äter lunch eller åker någonstans för att få miljöombyte.

– Nu, som idag, ska jag skriva med fyra personer. Det är perfekt att man kan sitta så lyxigt som man gör i E-HS9. Jag får ofta kommentarer som: “Gud, vilken fin bil”. Den är ju inte så vanlig så de flesta har inte hört talas om den. Men jag och många som kommer på besök gillar verkligen hur smakfull, elegant och lyxig den är.