6 snabba fakta om Mathias

Namn: Mathias Svensson

Bor: Borås

Ålder: 49 år.

Familj: Sambon Cicci. Barnen Hugo, Holly, Maximiliam, Astra, Bonnie.

Yrke: Entreprenör, VD på Effektiv, rekrytering och bemanning

Övrigt: Fotbollsproffs i 15 år med över 100 matcher i Premier League, Svensk mästare med IF Elfsborg, 3 A-landskamper.

Mathias Svensson om sin nya el-suv

"Barnen älskar verkligen bilen"

Han gick från spelare till sportchef och från anställd till VD. Och nu har entreprenören valt att gå från en ”vanlig” bil till att köra med enbart el. – Den är otroligt snygg och maffig, och att det är en elbil, som är bra för miljöns skull gör det inte sämre. Och omställningen har faktiskt gått lättare än vad jag trodde på förhand, säger Mathias Svensson, VD på Effektiv. 

Den rågblonda fotbollsanfallaren har tagit SM-guld med Elfsborg, han har spelat i Premier League med bland annat Crystal Palace, Charlton och Norwich, och representerat Sverige i landslagssammanhang. 

"Efter 16 år i ett omklädningsrum var det svårt att släppa allt bara så där. 2008 arbetade jag som anfallstränare i Elfsborg under ett år" Säger Mathias Svensson, som även hann med att vara både assisterande sportchef och sedan sportchef under sina fyra år i klubben. 
  

Omsätter 400 miljoner kronor 

Efter att ha provat sina vingar med bland annat ett sportreseföretag fick han upp ögonen för bemanning- och rekryteringsbranschen under en semester på Mallorca 2012. 

" Ja, det var på en bar på Mallorca som jag träffade en kille som hade ett bemanningsföretag och det ledde till att jag startade ett företag för dem i Boråsområdet" Säger Mathias. 

Han märkte snabbt att han hade en fallenhet för just rekryterings- och bemanningsbranschen och efter bara ett år startade han, tillsammans med några vänner, upp ett eget bolag – Effektiv bemanning och rekrytering, ett företag som han sedan 2016 äger själv. 

"I dag är vi ganska stora, har nio dotterbolag och omsätter 400 miljoner kronor. Vi vann även pris i mars i år för årets rekryteringsföretag så det rullar på" Säger Mathias. 
  

Valde elbil 

I och med att Effektiv har expanderat och idag finns på ett flertal orter innebär det att Mathias tillbringar rätt så mycket tid ute på vägarna för att besöka alla sina kontor. 

"Vi har bolag från Stockholm och nedåt i landet och då åker jag runt en hel del. I år har jag skaffat en ny bil och för första gången har jag en riktigt elbil och tvingas att planera körningarna och laddningar på ett nytt sätt" säger han. 
Men det är inte vilken elbil som helst som Mathias kör runt i. Han har valt nya SUV:en Hongqi E-HS9 som precis har kommit till Sverige. Och det handlar om en både stor och lyxig elbil. 
  

Snabb lyx-suv 

Bilen är 520 centimeter lång, 201 centimeter bred och mäter 171 centimeter på höjden. Totalt finns Hongqi E-HS9 i tre olika utföranden, samtliga med fyrhjulsdrift. Som förare kan man välja mellan upp till sju olika körlägen för olika körförhållanden och terränger. Med kraftfulla motorer på både fram- och bakaxeln har den nya SUV:en en imponerande prestanda med ett sammanlagt vridmoment på 750 Nm. Trots sin storlek och sin vikt på 2,7 ton klarar bilen 0 till 100 km/h på 4,9 sekunder. Effekten är upp till 405 kW, vilket motsvarar 551 hästkrafter och maxhastigheten är begränsad till 200 km/h. 

"Historiskt har jag valt att köra betydligt mer lågmälda bilar och försökt att smälta in i mängden. Det kan jag inte göra nu. Hongqi E-HS9 är en maffig och supercool bil som är iögonfallande för många märker jag" Säger Mathias

 

 

Inte krångligt

Batteriet i premium- och exclusive-versionerna är på 99 kWh och har en räckvidd på upp till 465 kilometer (enligt WLTP) och kan snabbladdas upp till 140 kW. Nyheten Hongqi E-HS9 Exclusive Long Range är utrustad med ett större batteri med en kapacitet på 120 kWh (cirka 111 kWh netto) – det största batteriet i en personbil på den svenska marknaden. Detta ger versionen en räckvidd på upp till 515 kilometer (enligt WLTP) och batteriet kan snabbladdas (upp till 130 kW). Att ladda 20-80 procent tar 35 minuter.        

"Jag tycker att det är viktigt att ta hand om miljön och då känns elbil helt rätt. Och det är inte så krångligt och jobbigt att planera körningarna och att ladda bilen. Hittar man en snabbladdare så tar det inte längre än att man hinner med ett toabesök och en kaffe, eller en glass" Säger Mathias

 

Aldrig suttit så skönt

Mathias Exlusive-bil har förutom ett större batteri också ett ljudsystem med fyra extra högtalare jämfört med sina syskon (totalt 16 högtalare), tre 16,2-tumsskärmar och massage i stolarna. 

"Det är en stor bil med fantastiskt komfort. Jag har aldrig suttit så skönt som jag gör i denna bil. Dessutom har den massage i stolarna, vilket är bra för mig som har en del krämpor efter fotbollen, men jag tror inte att jag har lärt mig alla funktioner som finns ännu, det finns otroligt många gadgets och inställningar. Men en sak som är härlig är det öppningsbara panoramataket. Otroligt mysigt" Säger Mathias

 

Barnen älskar bilen

Interiörmässigt bjuder den stora SUV:en på designdetaljer i valnöt, pianolack och läder. De stora dörrarna, som har mjuk stängning, är försedda med dubbelt akustikglas som dämpar ljudöverföringen och ger en tyst och komfortabel inomhusmiljö.  Sex och sju sittplatser är möjligt beroende på version och alla säten är elektriskt justerbara, framstolarna har upp till 16 inställningsmöjligheter (övriga färre), allt för att göra resan så bekväm som möjligt.  Lägg till att bilen går att få med luftfjädring (endas möjligt i Exclusive- och Long Range-versionerna) som minimerar känslan av gropar och ojämnheter i vägen. 

"Den är otroligt skön att både köra och åka i. Och barnen älskar bilen. De två äldsta bor inte hemma, men de andra älskar verkligen att åka. Och eftersom den har sex riktiga säten så behöver ingen sitta i ett trångt mellansäte. Det är perfekt" Säger Mathias

 

Vad tycker du är det bästa med bilen? 

Det är köregenskaperna, komforten i bilen och att den trots tyngden accelererar väldigt bra. Dessutom är den enkel att köra och som förare har man bra uppsikt med kameror och andra hjälpmedel. Det märks verkligen att tillverkarna har tänkt mycket på säkerheten när de konstruerat bilen. Mycket nöjd med bilen. Snygg och bekväm. Komfort. Härlig att köra. Men jag förstår dem som sitter bredvid och bak – rätt skönt att åka också.