6 snabba om Elmer

Namn: Elmer Söderblom

Längd: 203 cm. Växte om brorsan vid 8-9 års ålder, alltid varit längst/störst i laget

Vikt: 115 kg.

Skridskostorlek: 50

Klubbflex: 102

ModerklubbHovås HC, började som 3-åring på allmänhetens åkning, hockeyskola 5-6 års ålder

Livet i NHL med Elmer Söderblom

Elmer Söderblom är Göteborgskillen som till vardags spelar ishockey i Nordamerika, resan dit har bland annat gått via spel i Hovås, Frölunda och Juniorkronorna. När han senast var hemma i Sverige på besök spenderades delar av tiden med helt elektriska SUVen Hongqi E-HS9. ”Uppmärksamheten och komforten är enastående” berättar Elmer.  

Vad uppskattar du mest med Sverige när du är här på besök? 
Att träffa familj och vänner och njuta av svensk sommar är det bästa. Golf, nära och kära är viktigt. Det ger en paus från det allvarliga och tid till att förbereda sig för kommande säsong. Sen har mitt golfhandikapp sänkts från 30 till 16 också.

Du har kört Hongqi E-HS9 ett tag – är det något särskilt du uppskattar lite extra med bilen?
Designen är fantastisk. Varje gång jag närmar mig ser jag hur fin den är, och det ger mig stor motivation att köra den. Många människor stannar upp och kollar när jag kör min E-HS9, och det ger en känsla av stolthet. Designen och komforten är enastående

Junior VM i ishockey går snart av stapeln i Göteborg – vilka minnen har du från ditt eget JVM?
Jag började i Edmonton med en sju dagars karantän på grund av covid. Efter det var det otroligt roligt att representera Sverige i JVM.

Hur var förberedelserna inför turneringen?
Förberedelserna var speciella på grund av karantänen. All interaktion skedde digitalt via zoom eller facetime och vi var helt isolerade från andra människor. Trots det kände jag att det skulle bli riktigt roligt när turneringen väl startade.

Vad ser du mest fram emot med årets JVM?
Jag ser fram emot att följa Sveriges framgångar, särskilt spännande eftersom turneringen spelas i min hemstad Göteborg!

Följer du några spelare extra noga i år?
Självklart håller jag extra koll på spelarna från Frölunda.

Vem tror du tar hem JVM:s poängliga i år?
Jag har en känsla av att Bystedt kan få en framstående turnering och kanske ta hem poängligan.

Vem tror du vinner årets JVM?
Min satsning är på Sverige!

Hur såg förberedelserna ut inför den pågående säsongen?
Fokus har varit att bli helt frisk från alla skador i första hand. Jag har ägnat mycket tid åt att arbeta med mitt mindset för att kunna inta min plats i NHL-laget. Det har varit en kombination av både mentalt och fysiskt arbete.

Vilken är höjdpunkten i hockey-karriären hittills?
Att göra mitt första NHL-mål är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse. Att få göra mål i världens bästa liga var en mäktig känsla.

Var det ett snyggt mål?  
Det var inte det mest eleganta målet – en retur som gick mellan benen. Men det var ändå ett av de mer tillfredsställande målen jag har gjort. Otroligt roligt och speciellt.  

Vem har betytt mest för din karriär?  
Min familj, speciellt min bror och min far. Vi har alltid varit tävlingsinriktade, och min bror, som är två år äldre, har varit någon jag har kunnat jaga och försökt hålla jämna steg med. Min far introducerade oss båda för hockey och har alltid varit där för att stötta och hjälpa utan att pressa för mycket. 

Hur skulle du beskriva balansen mellan talang och hårt arbete för din framgång?  
Jag skulle säga att det är en 50/50-balans. Jag har lagt ner mycket arbete för att utveckla och dra nytta av den talang jag har. Träning och ansträngning är helt enkelt nödvändiga för att nå långt.  

Vem har varit din bästa lagkamrat, både på isen och i omklädningsrummet?  
Max Friberg. Han är en förebild både på isen och i omklädningsrummet. Han har visat hur man ska agera och ta hand om yngre spelare när de kommer upp i a-laget. Samma sak gäller för Joel Lundqvist, två kaptener med fantastiska egenskaper.  

Vem är din förebild inom hockeyn?  
Min förebild är Peter Forsberg. Hans vilja att vinna och förmåga att avgöra matcher på egen hand imponerar. Folk var nästan rädda för honom, då han spelade hårt men samtidigt var skicklig. Jag har inspirerats av hans egenskaper och styrkor, särskilt förmågan att skydda pucken.  

Vilken idrottare utanför hockeyn imponerar mest på dig?  
Armand Duplantis – det är imponerande att se hur överlägsen han är inom stavhopp. Andra som tävlar är bland de bästa i världen, men de verkar underlägsna på grund av hans överlägsenhet. Det är roligt att se en svensk prestera så exceptionellt bra. Hans tidiga start och hårda arbete är verkligen imponerande.  

Vem anser du vara den bästa spelaren i världen?
Connor McDavid är verkligen på en egen nivå. Hur snabbt och enkelt han utför sina handlingar, samt de poäng han producerar, talar för sig själva. Detta trots det lag han spelar i.  

Vilket råd skulle du ge ditt 14/15-åriga jag? 
Lär dig att älska träningen, tävla mot dig själv och sikta högt. Du behöver göra mer än det vanliga för att utmärka dig och undvika att bli en medelmåttig spelare. Följ din egen väg och ha kul längs vägen!  

Hur ser din drömmatch ut om du får fantisera fritt?
Stanley Cup-final, match 7 mot min bror Arvid, som är målvakt i Chicago Blackhawks. Jag är 36 år och han är 38. Att avsluta med att göra det avgörande målet mot min bror och vinna Stanley Cup vore fantastiskt. Förhoppningsvis har han redan vunnit en ring tidigare, men det skulle vara en fantastiskt fin avslutning.