Giles Taylor

Yrke: Global VP of Design samt Chief Creative Officer för China FAW Group där Hongqi är märket som lanseras i Europa
Bor: München, men reser ofta till Kina
Utbildning: Vehicle Design på Royal College of Art London
Familj: En 18-årig dotter som studerar modedesign och en 20-årig son som studerar till ingenjör.
 

Designern bakom den nya lyxiga el-SUV:en

Hongqi är bilen där öst möter väst i en fusion för framtiden. Den som leder designarbetet som ska ta Hongqi ut i världen är den legendariske brittiske bildesignern Giles Taylor.
– Vi vill göra lyxiga bilar som med sin lugna elegans inte behöver skrikig design för att ta plats, säger han.

Giles Taylor är vice president för design hos Hongqi, och har en bakgrund som ledande designer för några av Europas allra främsta bilmärken i lyxsegmentet. Nu ligger han, tillsammans med teamen i Tyskland och Kina, bakom designen för den högteknologiska suven Hongqi E-HS9. Men tekniken i all ära – för Giles Taylor är det ännu viktigare att prata om bilens utrymme och om hur ens välmående påverkas när man sitter i bilen.  

 – Jag tror inte att mer skärmar är lösningen, även om de fyller en viktig funktion. Materialval, känslan av hur materialet på armstöden känns och hur man upplever rummet inuti bilen är minst lika viktigt, säger Giles Taylor.

Två stora intressen blev till ett framgångsrikt yrkesliv

När Giles Taylor var tolv år förälskade han sig i motorsporten. Tidigare var hans stora intresse att måla fåglar. Det var därifrån han fick sin känsla för proportioner, menar han. Vid 15 års ålder slog han ihop sina två stora intressen och anmälde sig till en designtävling för en brittisk biltillverkare – och vann. 
Giles Taylor fick träffa den australiensiske bildesignern John Taylor och efter det inspirerande mötet hade han bestämt sig för hur framtiden skulle se ut. 
– Jag har njutit av varje steg på resan, från studierna i London till att vara designchef på några av världens mest kända bilmärken. Nu blir den största utmaningen med Hongqi att etablera ett märke som är obekant för den europeiska marknaden. Det är väldigt inspirerande.
 

Ny teknik ger nya möjligheter för bildesign

Giles Taylors framgångsrika design-karriär sträcker sig över decennier. Han satte sitt personliga avtryck på flera av världens mest kända bilmärken innan han 2018 startade sin resa på Hongqi. När han började arbeta med bilmärket var det som att en ny värld av inspiration öppnade sig. Och redan under första året visste han och teamet hur lyx-suven Hongqi E-HS9 skulle se ut – med en design som för tankarna till Giles Taylors tidigare designarbeten.
– Vi på Hongqi pratar om en “ny ädel estetik”; en sorts lyxig elegans och sinne för handgjorda detaljer, säger Giles Taylor.

“En ‘fusion car’ för framtiden”

Nu pågår ett intensivt arbete med riktningen för det kommande decenniet. Kinas urgamla traditioner kring design, filosofi, konstnärskap, feng shui och liknande tankegångar har påverkat hans, det europeiska teamet och kinesiska teamets sätt att ta Hongqi in i elbils-eran. 
– Det blir verkligen bilar för framtiden; bilar som kombinerar det bästa från Europa och Kina. Jag och det europeiska teamet sitter i München och bidrar med all den expertis som vi lärt oss i arbetet med europeiska bilar, när det kommer till bilens arkitektur, och hur man skapar varumärkesnärvaro.
– Samtidigt lär jag mig så otroligt mycket från mina kinesiska kollegor och deras sätt att arbeta med design. Ord som harmoni, symmetri, välmående, komfort, värme och charm är ständigt närvarande. Jag tror att vi skapar något speciellt när vi slår ihop teamens styrkor. 
Hongqi är på väg in i framtiden, och en ny tid väntar för det kinesiska lyxmärket.
– Det är fantastiskt att få utveckla och skapa något som sträcker sig bortom utseendet för hur bilar med förbränningsmotorer traditionellt sett ut, säger Giles Taylor och tillägger:
– Den nya tekniken innebär nya spelregler, och vi på Hongqi ser fram emot att driva på den utvecklingen och skapa något helt unikt.

Hongqis lyx-SUV E-HS9 är början på en ny era 

Hongqi E-HS9 är den nya lyxiga el-suven som tagit det kinesiska bilmärket ut i världen. Dess robusta och kraftfulla grill bär spår av Giles Taylors tidigare arbete. Men kommande modeller, vilka beräknas komma till Sverige i slutet av 2024, kommer se annorlunda ut. 

– Fronten på bilen behöver inte längre se ut på ett visst sätt. Vi kommer att skapa en ny identitet. Men vi behåller och utvecklar våra kännetecken som de röda led-ljusen fram och bak. En varm känsla kommer att prägla våra bilars utseende, både exteriört men också interiört.   – Många europeiska elbilar kan upplevas lite kalla, funktionella och teknologiska. I våra modeller finns en varmare och charmigare känsla, säger Giles Taylor.

Allt handlar om detaljerna

Hongqi:s Giles Taylor har drivit på utvecklingen hos flera av de allra mest välkända europeiska märkena. Med hans förståelse för vad som fungerar i Europa, ett team i München och ett team i Kina vill Hongqi skapa en elbilserbjudande för framtiden, för hela världen. 

Giles Taylor pratar varmt och passionerat om detaljernas betydelse för helheten.
 
– Om du glömmer detaljerna, blir helhetsintrycket lidande. Vi vet hur man bygger bilar, och jag vet hur viktiga detaljerna är för designen av bilen som helhet, säger han och fortsätter:
 
– I Kina pratar vi ofta om hur människan reagerar på sin omgivning. I en bil kan det vara så enkelt som hur en liten knapp får någon att le. Den där lilla detaljen som skänker glädje.
 
– Ser du tio bilmodeller på en rad, vill du ofta intuitivt ha en eller två av dem extra mycket. Och jag tror att svaret på varför finns i hur genomarbetade detaljerna är.

Hongqi E-HS9

HONGQI E-HS9, designad av den hyllade chefsdesignern Giles Taylor, imponerar med sin distinkta exteriör som kombinerar kraftfulla linjer, uppmärksammande front och karaktäristisk LED-belysning. Den exklusiva designen inkluderar smidiga dörrhandtag och ett fjärrstyrt låssystem via både fjärrkontroll och mobilapp. Bilen finns i färgerna Arctic Black, Mountain Grey och Glacier White, med alternativet för ett svart tak och en stilfull tvåfärgad kaross i grått och vitt.

Läs mer